Niezmiernie popularne u naszych zachodnich sąsiadów, nazywane niegdyś jedzeniem królów, na naszych polskich stołach uważane są nadal za warzywo ekskluzywne. Szparagi to jednak nie tylko wysublimowane doznanie smakowe, ale i szereg zdrowotnych właściwości, zawierają także tzw. ujemne kalorie czyli przyczynia się do redukcji wagi.

Trójkolorowe warzywo

Szparagi są wieloletnią rośliną, pochodzącą ze wschodniej części Basenu Morza Śródziemnego i Azji Mniejszej. Zalicza się je do rodziny liliowatych, podobnie jak por czy cebulę. Były one znane już w starożytności – w Egipcie, Rzymie czy Grecji. W okresie renesansu zyskały popularność w północnych Włoszech, dzięki swojemu niepowtarzalnemu aromatowi i smakowi oraz właściwościom leczniczym. Dopiero w XVI wieku zostały spopularyzowane we Francji i Anglii, skąd trafiły do Ameryki.

CIEKAWOSTKA

Szparagi nazywano niegdyś jedzeniem królów, ponieważ były one przysmakiem króla Francji Ludwika XIV.

W naturze występują trzy rodzaje szparagów: zielone, białe i fioletowe (najczęściej sprzedawane w polskich sklepach są szparagi białe i zielone). Ich kolor wynika z różnego sposobu uprawy tego warzywa:

Szparagi białe – rosną pod ziemią, w wyniku czego nie wytwarzają żadnego barwnika. Mają łagodny, delikatny smak, są twardsze od szparagów zielonych, dlatego należy je obrać przed gotowaniem. W Polsce szparagi te uprawia się głównie w województwie wielkopolskim.

szparagi
szparagi

Szparagi zielone – wyrastają ponad powierzchnię ziemi, przez co pod wpływem słońca wydzielany jest zielony barwnik. Są cienkie, wyraziste w smaku i bardzo aromatyczne. Są także na tyle miękkie, że nie wymagają obierania przed gotowaniem. Szparagi zielone są uprawiane głównie w Ameryce i we Francji.

Szparagi fioletowe – rosną kilka centymetrów nad ziemią, przybierają barwę purpurowo-fioletową. Zawierają mniejszą ilość błonnika i większą ilość cukrów niż szparagi zielone i białe. Są trudne w uprawie, ponieważ należy zidentyfikować moment, w którym zaczną zabarwiać się pod wpływem słońca na kolor zielony. Uprawiane są we Włoszech i Anglii.

Wartości odżywcze szparagów

Szparagi zawierają dużą ilość witamin i mikroelementów: witaminy z grupy B – obniżają poziom cholesterolu, witaminę K – odgrywa ważną rolę w krzepnięciu krwi, witaminę C – uszczelnia naczynia krwionośne, wzmacnia włosy, skórę i paznokcie oraz układ odpornościowy,witaminę E – wzmacnia włosy, skórę i paznokcie, żelazo – uczestniczy w transporcie tlenu, odpowiada za prawidłowy metabolizm i bierze udział w tworzeniu komórek krwi, wapń i fosfor – odpowiadają za kondycję kości i zębów, potas – ma właściwości moczopędne, beta-karoten – poprawia koloryt skóry, kwas foliowy – szczególnie cenny dla kobiet w ciąży lub planujących zajść w ciążę, odpowiada za prawidłowy

rozwój płodu, spowalnia procesy starzenia się i pomaga w regenerowaniu uszkodzonych komórek, glutation – wpływa na wzmocnienie układu odpornościowego, wspomaga wątrobę w procesie oczyszczania organizmu z toksyn, zapobiega chorobie Alzheimera i nowotworom, błonnik – poprawia pery-staltykę jelit oraz wpływa dobroczynnie na układ pokarmowy, inulina – odpowiada za prawidłowe działanie układu pokarmowego, zalążki kwasu asparaginowego – biorą one udział w metabolizmie tkanki nerwowej, wpływając pozytywnie na pamięć i koncentrację, wspomagają pracę nerek i odpowiadają za prawidłowy poziom nawodnienia organizmu.

W 100 gramach szparagów znajduje się:

  • 93,7 g wody,
  • 3.7 g węglowodanów, 300 mg potasu,
  • 52 mg fosforu, 26 mg witaminy C, 22 mg wapnia, 18 mg magnezu,
  • 1.8 mg witaminy E.
  • Są także lekkostrawne i niskokaloryczne – 100g to tylko 18 kcal

SZPARAGI NA OCZYSZCZANIE I ODCHUDZANIE

Szparagi odchudzają – są to jedne z warzyw, które zawierają tzw. ujemne kalorie, przyczyniające się do szybszej redukcji wagi. Zawarte w nich białko i błonnik na dłużej utrzymują uczucie sytości. Są również moczopędne, co pomaga pozbyć się z organizmu nadmiaru wody i toksyn.

Polecamy firmę: Wylewki maszynowe Rzeszów

 

Zdrowotne działanie szparagów

W Chinach szparagi od wieków wykorzystywane są w medycynie naturalnej, do leczenia licznych dolegliwości, w tym np. bezpłodności czy zapalenia stawów. Zawierają duże ilości białka, glutationu co sprawia, że odgrywają ważną rolę w zwalczaniu nowotworów i choroby Alzheimera. Wzrost poziomu glutationu w organizmie człowieka wspomaga wątrobę w procesie usuwania toksyn, usprawniając tym samym proces jej gojenia i odnowy. Są także wykorzystywane jako środek kojący nerwy, jak i w schorzeniach reumatycznych. Dzięki zawartości potasu i niskiej podaży sodu, w połączeniu z aktywnym aminokwasem – asparaginą, pomagają w leczeniu problemów z obrzękami. Stosuje się je również do łagodzenia objawów zespołu napięcia przedmiesiączkowego.

Przeciwwskazania

Szparagi zawierają puryny, które powodować mogą magazynowanie kwasu moczowego w organizmie i dlatego nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową lub kamienie nerkowe.

SZPARAGI TO AFRODYZJAK

Szparagi są jednym z najbardziej znanych i najskuteczniejszych afrodyzjaków, obok lubczyku czy kawioru. W szparagach znajduje się kwas foliowy regulujący poziom histaminy we krwi, która jest neuroprzekaźnikiem intensyfikującym orgazm. Dodatkowo, warzywo zawiera fitoestrogeny, które odpowiadają za popęd płciowy u kobiet.

Szparagi na talerzu

W kuchni szparagi można wykorzystywać na wiele sposobów: przepyszne zupy kremy, dania główne czy też : stadnik sałatek. Najczęściej szparagi przyrządza >e poprzez ich gotowanie w wodzie lub na parze.

Powoduje to, że stają się one chrupiące i nie tracą swoich naturalnych soków. Najprościej podać je z bułką tartą zarumienioną na maśle – na słodko lub na słono. Szparagi można potraktować jako przystawkę, serwując je z oliwą z oliwek lub skropione sokiem z cytryny. Dobrze przyrządzone szparagi, podane jako zupa krem, przystawka czy element dania głównego, są nie tylko smaczne, ale także oczyszczają nasz organizm i chronią przed groźnymi chorobami.

Komentarze
Załaduj więcej podobnych artykułów
  • koncentrator tlenu

    Aparaty tlenowe – wady i zalety

    Nowoczesna medycyna sprawia, że nie jest już żadnym problemem posiadanie na użytek własny …
  • detektyw

    Biegły w Zabijaniu cz.4

    To nie ja! Przed sądem Adam N., były już policjant (w trakcie procesu przeszedł na emerytu…
  • Nadpotliwość

    Nadpotliwość cz.3

    Zabiegi chirurgiczne zwalczające pot Polegają na usunięciu tkanki wraz ze znajdującymi się…
Załaduj więcej Redaktor
  • koncentrator tlenu

    Aparaty tlenowe – wady i zalety

    Nowoczesna medycyna sprawia, że nie jest już żadnym problemem posiadanie na użytek własny …
  • Nadpotliwość

    Nadpotliwość cz.3

    Zabiegi chirurgiczne zwalczające pot Polegają na usunięciu tkanki wraz ze znajdującymi się…
  • Efektywne rozmycie

    Wprowadź efektowne rozmycie ruchu

    Użyj dostępnego w Photoshopie CC 2014 filtru Rozmycie ścieżki, aby stworzyć wrażenie prędk…
Załaduj więcej Ciekawostki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź też

Aparaty tlenowe – wady i zalety

Nowoczesna medycyna sprawia, że nie jest już żadnym problemem posiadanie na użytek własny …