Biszkopty z podkarpackiej manufaktury dr Gurgula cieszą się popularnością już od ponad 100 lat. Są znane z dobrego smaku i najlepszej jakości nie tylko w Polsce, ale także poza nią, bo trafiają również do Kanady i USA. Fabryka Ciast i Cukrów z Jarosławia działa w oparciu o swoją naczelną zasadę: „Produkować dobrą, zdrową polską żywność”.

Pierwsze jarosławskie biszkopty pojawiły się już w XIX wieku. W 1876 roku Stanisław Gurgul, kupiec i działacz społeczny, założył znaną pod wówczas nazwą Parową Fabrykę Biszkoptów, Pierników i Cukrów. Wtedy zajmowała się ona produkcją różnego rodzaju wyrobów cukierniczych, takich jak: biszkopty, precelki, pierniki, ciasteczka, sucharki, keksy, wafle i kilka innych. Obecnie Fabryka Ciast i Cukrów Dr Stanisława Gurgula wypieka ręcznym sposobem już tylko tradycyjne, oparte na recepturze sprzed ponad wieku, biszkopty podłużne. Te powstają z takich produktów jak: mąka pszenna, świeże jaja, biały cukier i miód wielokwiatowy, a także, przy użyciu śladowych ilości wodorowęglanu amonu – substancji spulchniającej, która pod wpływem wypieku ulatnia się. Do rąk klientów trafiają więc lekkie ciastka o podłużnym kształcie, kruchej konsystencji i jednolitej, złocistej barwie, które mogą stanowić podstawę tortów lub ciast. Ich smak i zapach jest lekko słodki. Dzięki temu, że ulegają łatwemu i całkowitemu strawieniu (99,66% biszkoptów), które zostało dowiedzione próbą sztucznego trawienia, polecane są niemowlętom, dzieciom, osobom starszym, rekonwalescentom, a także każdemu, jako element zdrowej diety. Jedno ciastko wypiekane przez maksymalnie 12 minut waży około 6 g, a jego wartość energetyczna to zaledwie 23 kcal. W 100 g znajduje się ich niewiele ponad 400. Białka jest 10,1 g, węglowodanów 74,5 g, a tłuszczu 7,4 g. Okres ich przydatności od czasu powstania wynosi 6 miesięcy.

Producent zapewnia o jakości produktów w oparciu o surowce, z których biszkopty są wypiekane oraz z uwagi na wykorzystaną technologię. W 2004 roku został wprowadzony system HACCP, którego zadaniem jest czuwanie nad jakością zdrowotną produkowanej żywności. Ponadto wyroby z Jarosławia są regularnie badane pod względem fizykochemicznym i mikrobiologicznym w autoryzowanych laboratoriach. Polskie biszkopty są doceniane nie tylko przez polskich konsumentów, ale również przez odbiorców w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Tam, ze względu na swój kształt, są znane pod nazwą „Lady Fingers”. Dawniej wyroby Stanisława Gurgula były dostarczane na dwory Królestwa Wielkiej Brytanii, Francji, Prus i Rosji. Po II wojnie światowej w latach 50-tych fabryka została znacjonalizowana i w okresie 1952 – 1993 roku występowała pod inna nazwą. U schyłku tego czasu szczęśliwie powróciła do spadkobiercy prawowitych właścicieli i otrzymała nieco zmienioną nazwę. Dziś biszkopty dr Gurgula są pakowane ekologicznie za pomocą kartoników z tektury wyścielonych pergaminem i zabezpieczonych folią. Używa się także tzw. wypraski. Tak przygotowane trafiają do rąk konsumentów, również tych najbardziej wymagających. Świadczy o tym opinia Komisji Przemysłowej Krakowskiego Towarzystwa Lekarskiego z 1905 roku, która głosiła: „Każda matka dbając o zdrowie swoich dzieci nie użyje nigdy innych biszkoptów jak tylko GURGULA”.

Komentarze
Załaduj więcej podobnych artykułów
Załaduj więcej Redaktor
Załaduj więcej Dla nich

Dodaj komentarz

Sprawdź też

Buty, które powinny się znaleźć w szafie każdego mężczyzny.

W ostatnich latach w Polsce widać znaczący wzrost liczby mężczyzn, którzy o siebie dbają. …