Biszkopty z podkarpackiej manufaktury dr Gurgula cieszą się popularnością już od ponad 100 lat. Są znane z dobrego smaku i najlepszej jakości nie tylko w Polsce, ale także poza nią, bo trafiają również do Kanady i USA. Fabryka Ciast i Cukrów z Jarosławia działa w oparciu o swoją naczelną zasadę: „Produkować dobrą, zdrową polską żywność”.

Pierwsze jarosławskie biszkopty pojawiły się już w XIX wieku. W 1876 roku Stanisław Gurgul, kupiec i działacz społeczny, założył znaną pod wówczas nazwą Parową Fabrykę Biszkoptów, Pierników i Cukrów. Wtedy zajmowała się ona produkcją różnego rodzaju wyrobów cukierniczych, takich jak: biszkopty, precelki, pierniki, ciasteczka, sucharki, keksy, wafle i kilka innych. Obecnie Fabryka Ciast i Cukrów Dr Stanisława Gurgula wypieka ręcznym sposobem już tylko tradycyjne, oparte na recepturze sprzed ponad wieku, biszkopty podłużne. Te powstają z takich produktów jak: mąka pszenna, świeże jaja, biały cukier i miód wielokwiatowy, a także, przy użyciu śladowych ilości wodorowęglanu amonu – substancji spulchniającej, która pod wpływem wypieku ulatnia się. Do rąk klientów trafiają więc lekkie ciastka o podłużnym kształcie, kruchej konsystencji i jednolitej, złocistej barwie, które mogą stanowić podstawę tortów lub ciast. Ich smak i zapach jest lekko słodki. Dzięki temu, że ulegają łatwemu i całkowitemu strawieniu (99,66% biszkoptów), które zostało dowiedzione próbą sztucznego trawienia, polecane są niemowlętom, dzieciom, osobom starszym, rekonwalescentom, a także każdemu, jako element zdrowej diety. Jedno ciastko wypiekane przez maksymalnie 12 minut waży około 6 g, a jego wartość energetyczna to zaledwie 23 kcal. W 100 g znajduje się ich niewiele ponad 400. Białka jest 10,1 g, węglowodanów 74,5 g, a tłuszczu 7,4 g. Okres ich przydatności od czasu powstania wynosi 6 miesięcy.

Producent zapewnia o jakości produktów w oparciu o surowce, z których biszkopty są wypiekane oraz z uwagi na wykorzystaną technologię. W 2004 roku został wprowadzony system HACCP, którego zadaniem jest czuwanie nad jakością zdrowotną produkowanej żywności. Ponadto wyroby z Jarosławia są regularnie badane pod względem fizykochemicznym i mikrobiologicznym w autoryzowanych laboratoriach. Polskie biszkopty są doceniane nie tylko przez polskich konsumentów, ale również przez odbiorców w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Tam, ze względu na swój kształt, są znane pod nazwą „Lady Fingers”. Dawniej wyroby Stanisława Gurgula były dostarczane na dwory Królestwa Wielkiej Brytanii, Francji, Prus i Rosji. Po II wojnie światowej w latach 50-tych fabryka została znacjonalizowana i w okresie 1952 – 1993 roku występowała pod inna nazwą. U schyłku tego czasu szczęśliwie powróciła do spadkobiercy prawowitych właścicieli i otrzymała nieco zmienioną nazwę. Dziś biszkopty dr Gurgula są pakowane ekologicznie za pomocą kartoników z tektury wyścielonych pergaminem i zabezpieczonych folią. Używa się także tzw. wypraski. Tak przygotowane trafiają do rąk konsumentów, również tych najbardziej wymagających. Świadczy o tym opinia Komisji Przemysłowej Krakowskiego Towarzystwa Lekarskiego z 1905 roku, która głosiła: „Każda matka dbając o zdrowie swoich dzieci nie użyje nigdy innych biszkoptów jak tylko GURGULA”.

Komentarze
Załaduj więcej podobnych artykułów
  • opony

    Opony – Pojedynek w słońcu

    Czy pod wysoką ceną opony zawsze kryje się świetna jakość? Czy warto skusić się na zakup t…
  • Sałatka z Rukoli

    Zdrowe Przepisy

    ZUPA KREM ZE SZPARAGÓW 4 – 6 PORCJI ŁATWE DO WYKONANIA Czas: 30 MIN SKŁADNIKI: pęcze…
  • Szparagi

    Niezmiernie popularne u naszych zachodnich sąsiadów, nazywane niegdyś jedzeniem królów, na…
Załaduj więcej Redaktor
  • dieta cytrynowa

    Diety

    DIETA CYTRYNOWA Zachwalana jako dieta odchudzająco-oczyszczająca. Zdobyła pewną popularnoś…
Załaduj więcej Dla nich

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź też

Opony – Pojedynek w słońcu

Czy pod wysoką ceną opony zawsze kryje się świetna jakość? Czy warto skusić się na zakup t…