Używaj kreatyny tylko w bezpiecznych ilościach
Powszechnie wiadomo, że umiar jest wskazany w niemal wszystkich sferach naszego życia. Podobnie jest w przypadku stosowania suplementów diety. Niektórzy błędnie sądzą, że jeżeli coś pozytywnie wpływa na nasze zdrowie, powinniśmy tego używać w jak największych ilościach. Niestety nie jest to prawdą, ponieważ organizm funkcjonuje najlepiej, kiedy otrzymuje wszystkie potrzebne składniki w sposób zbilansowany. Nadużywanie jakiejkolwiek substancji jest obciążające dla organów i może wiązać się z nieprzyjemnymi powikłaniami. Aby cieszyć się z efektów kreatyny, należy więc zadbać o odpowiednie porcjowanie produktu.
Naturalne źródła kreatyny nie są wystarczające dla potrzeb treningowych
Artykuły spożywcze takie jak dorsz, łosoś czy wołowina zawierają duże ilości kreatyny. Są najbardziej wiarygodnymi źródłami tego składnika odżywczego, ponadto uzyskanie jej z naturalnych produktów spożywczych jest bezpieczne i pozbawione dodatkowych, syntetycznych składników.
Takie rozwiązanie nie jest niestety wystarczające dla ludzi intensywnie trenujących. Szacuje się, że przeciętna osoba otrzymuje około 1 grama kreatyny w swojej codziennej diecie. Tak mała ilość jest spowodowana w dużej mierze obróbką termiczną, w wyniku której do naszego organizmu dostaje się zaledwie niewielki procent keratyny dostępnej w naturalnych produktach.
Płynna kreatyna wykazuje mniejszą skuteczność niż ta w stałej formie
Płynna kreatyna ma sporo zwolenników, którzy uważają, że jest szybciej przyswajana w porównaniu do formy stałej. Ma to swoje poparcie w rzeczywistości, podobnie jak to, że kreatyna w proszku charakteryzuje się zwykle najlepszą jakością. Wielu sugeruje, że należy ją pić zmieszaną z płynem pod koniec każdego dnia.
Należy jednak pamiętać, że każdy organizm powinien być traktowany indywidualnie. Pomimo tego, że wszyscy funkcjonujemy na podobnych zasadach, różnimy się od siebie czynnikami genetycznymi, które mogą w nieznaczny sposób zmieniać to jak wchłaniamy konkretne substancje.